Allt om mat firar 40 år!

Tidningen Allt om mat var Sveriges första mattidning. I år fyller tidningen 40 år.

Annonsen laddas.





Torsdagen den 21 oktober firar Sveriges största mattidning sitt 40-årsjubileum. Första numret av Allt om Mat utkom i oktober 1970 och gjorde omedelbar succé. I dag har tidningen 538 000 läsare.
 – Vi upplever verkligen inte någon 40-årskris – tvärtom, säger chefredaktör Katrin Alström. Mat är ett väldigt hett ämne just nu med debatt om matkvalitet, tillsatser, ekologiskt och närodlat.

En viktig nyckel till framgången är utan tvekan redaktionens provkök. Alla recept som publiceras i tidningen provlagas, ofta mer än en gång.

Allt om Mat-redaktionen har genom åren också gett ut en lång rad böcker. Lagom till 40-årsjubiléet kommer nu Allt om Mat Stora Kokboken och en serie om 20 kokböcker – Allt om det goda – som säljs tillsammans med Expressen, GT, Kvällsposten och Dagens
Nyheter.
Den 12–14 november medverkar Allt om Mat på mässan Det goda köket med egen scen och många inbjudna gäster.
I det späckade jubileumsnumret, som utkommer den 28 oktober, trängs mat, minnen och framtidsspaningar.

Kuriosa från Allt om Mats 40 år:

  • Cirka 100 000 recept har tillagats i provköket sedan starten 1970.
  • Flygande Jacob är tidningens mest efterfrågade recept: Receptet på Flygande Jacob publicerades första gången 1976 och har sedan dess haft sin revival flera gånger. Rätten är en kycklinggratäng med banan, stekt bacon, vispad grädde, chilisås och salta jordnötter. Upphovsman var en av tidningens läsare, Ove Jacobsson, som arbetade med flygfrakt.
  • Vanligaste läsarfrågan: Går rätten att frysa? Denna ständigt upprepade fråga gav redaktionen idén till reportaget ”Hela festen i frysen”, där allt från förrätt till dessert kan förberedas och frysas in.
  • Recept som provköket behövt provlaga flest gånger för lyckat resultat: Macroner, små biskvier med smörkrämsfyllning.
  • Största blundern sedan 1970: När ett recept angav helt fel saltmängd i kräftkoket och läsare hörde av sig och klagade över resultatet.

Nu finns vi här också

Utvecklingen av media går snabbt och Allt om mat är inte bara en tidning.