Allt du vill veta om att safta och sylta

Hur bevarar en bäst sin lyxiga bär- och fruktskörd? Här kommer ett gäng nyttiga tips och bra recept som fortsätter att förgylla dina måltider en lång tid framöver! Recept på äppelmos, plommonmarmelad, krusbärssylt, björnbärsmarmelad, hallonmarmelad, rönnbärsgelé och mycket annat finns längst ner i artikeln!

Annonsen laddas.

 

Saft- och sylttips

1. Diska flaskor och burkar noga, spola dem med varmt vatten. Låt kärlen torka.

2. Köksutrustning:

  • Citrusjärn, för att strimla det yttersta på citrusfrukter.
  • Hålslev, fin att fiska upp bär med.
  • Saftmaja – apparat i tre våningar: en kastrull för vatten överst, en insats som fångar upp bärsaften och en behållare för bären som ska ångas.
  • Saftsil – ställning i plast som håller upp en silduk.
  • Silduk – nödvändig för den som vill låta bär droppa av.
  • Sylt- och saftgryta – rymmer mellan 5 och 10 liter.

Källa: Jens Linders bok ”Bara bär”, Bonniers.

Så fungerar konserveringsmedel

Konserveringsmedel kan tillsättas i sylt och saft om den inte förvaras i frysen. Det är kemiska ämnen som i en liten mängd bromsar utvecklingen av jäst- och mögesvampar. Natriumbensoat och atamon är det viktigaste konserveringsmedlen för hemmabruk. Följ anvisningarna på förpackningen.

Tillsatser till sylt och saft

  • Citronsyra tillsätts bland annat i råsaft och fruktkompotter för att ge friskare smak. Det gör att frukten och bärens egna geléämnen lättare stelnar.
  • Askorbinsyra används för att bevara den ljusa färgen i till exempel äppelmos.
  • Citronsyra och askorbinsyra är inte konserverande.

Så gör du ett geléprov

När gelémassan kokat så pass länge att det är dags att göra geléprov häller du upp lite av den heta gelémassan på ett fat. Låt massan kallna, eventuellt i frysen, och dra en sked igenom. Om gelén inte flyter ihop igen är det färdigt. Koka annars 3-5 min till. Om gelén ändå inte stelnar kan pektinhalten vara för låg. Då kan du tillsätta extra pektin, t ex certo eller melatin.

Testa göra en snabbgelé

En snabb genväg om du är i akut behov av gelé kan göras av 1 dl vit sirap och 2 dl röda eller vita vinbär. Koka tillsammans i en kastrull och låt det sjuda utan lock 3-5 min. Sila genom en finmaskig sil och låt massan kallna.

Två sorters socker

  • Syltsocker – Det går snabbt och enkelt att koka sylt med syltsockret. Det finns två sorter, båda med pektin och konserveringsmedel.
  • Gelésocker – socker med ett vegetabiliskt geleringsmedel som är lätt och praktiskt att använda till bland annat tårtgelé och frukt- eller bärgelé.