Rabarber är en tacksam trädgårdsväxt som kan ge skörd år efter år. Njut av den syrligt pigga smaken med dessa underbara recept - och frys in det som bli över till vintern.

Rabarber kan du använda till så mycket mer än bara god paj eller saft. Här får du flera supergoda recept och tips på vad du kan göra med din rabarber! Varför inte testa en rabarberdrink eller en soppa gjord på rabarber?

Planera rabarber – välj rätt sort!

Det finns en mängd olika rabarbersorter. Den vanligaste i Sverige är Viktoria, som har gröna stjälkar. Röda sorter ger mindre skörd än de gröna. Godast anses Marshalls Early Red vara.

När kan jag skörda rabarbern?

Under det första året bör man inte ta några stjälkar utan låta näringen gå tillbaka till plantan. Andra året kan man ta en försiktig skörd, och först tredje året kan man skörda rejält.

Frysa in rabarber – så gör du

  1. Skölj och skär rabarbern i bitar, 2–3 cm. Lägg i kokande vatten, koka 2 min.
  2. Häll av och låt bitarna stå i iskallt vatten ca 2 min för att stoppa kokningen. Sila och torka.
  3. Lägg rabarberbitarna på en bricka med bakplåtspapper. Frys in 1 timme eller tills bitarna är hårda. Lägg över i fryspåsar och tryck ut luften. Praktiskt med lösfryst så kan du enkelt ta ut så mycket som du behöver.

Hur länge i frysen?

Genom att frysa in rabarber kan de hålla sig färska i upp till ett år. Allra bäst blir det om du använder rabarbern inom två månader.

Oxalsyra – giftigt?

Rabarber innehåller oxalsyra, som i större mängder är giftig och ställer till problem för njurarna. Bladen innehåller extra mycket oxalsyra och äts därför inte.

 

 

Recept med rabarber

Bjud på de allra härligaste sommarsmakerna i muffins, mjuka kakor, pajer och sylt.

Ambrosiakaka med rabarber och pistasch

Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch.

Foto: Lina Eriksson

Recept på ambrosiakaka med rabarber och pistasch.

Rabarbermuffins med vit choklad och kokos

Recept på rabarbermuffins med vit choklad och kokos.

Glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning

Recept på glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning.

Foto: Lina Eriksson

Recept på glutenfria mandelgrottor med rabarber- och jordgubbsfyllning.

Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Rabarberbullar

rabarberbullar

Foto: Helén Pe

Rabarberbullarna fylls med mandelmassa, smör och rabarberkompott.

Rabarber- och citronsaft

Rabarber- och citronsaft

Av: Ulla karlström och Petra Pettersson 
Foto: Lina Eriksson

NUVARANDE Allt detta kan du göra med rabarber – vi har samlat de godaste recepten
NÄSTA Wraps på sex sätt