Äkta bretagnsk mat – med inslag av Provence

När andra barn klädde ut sig till Zorro eller Fantomen klädde Guillaume Tirel ut sig i kockkläder.

Annonsen laddas.

Redan som sjuåring älskade han att ”jobba” i köket på sin fars och farbrors stjärnkrog i La Gouesnière. Småningom utbildade han sig och praktiserade hos andra stjärnkockar runt om i Frankrike innan han flyttade tillbaka till fadershuset.
För två år sedan hittade han en då ganska nergångna restaurang med toppenläge och utsikt över bukten – där man i klart väder ser ända bort till Mont Saint Michel. Efter en omfattande renovering driver han nu restaurangen tillsammans med sin hustru Sylvie, som tar emot gästerna i den ljusa och fräscha matsalen eller på terassen.
– Jag är en äkta bretagnsk kock, säger Guillaume. Men jag tycker om att stoppa in lite Provence i min matlagning eftersom vi ofta saknar sol här i Cancale… Tomater, tapenade, grönsaker…
– Vi lagar också mycket lax. Men vi marinerar inte som ni i Sverige. Vi blandar en marinad på grovt salt, socker, dill, peppar, citronsaft, olivolja och smakar av den med några matskedar Pernod för att få fram lakritssmaken.
Sedan marineras laxen i endast fyra timmar och skärs i tunna skivor.

Restaurant Côté Mer
4 rue Ernest Lamort
35260 Cancale
Telefon. 0033(0)299896608
www.restaurant-cotemer.från