Ägg gör grönsakerna ännu nyttigare – enligt ny studie

Nu kan du göra salladen ännu nyttigare! En ny studie visar att kroppen tillgodogör sig upp till nio gånger mer av vitaminet karotenoid, om du intar dina råa grönsaker tillsammans med ägg.

Annonsen laddas.

I studien, som genomfördes av forskare från Purdue University i Indiana, fick en testgrupp äta en vanlig sallad utan ägg, en annan testgrupp en sallad med ett och ett halvt ägg och en tredje testgrupp en sallad med tre ägg. Resultatet av studien visar att de personer som åt salladen med tre ägg tog upp mellan tre och nio gånger så mycket karotenoid som de som åt en sallad helt utan ägg.

Det finns ungefär 600 olika sorters karotenoider, bland annat beta-karoten och lykopen, och ett högt intag av just karotenoider i form av frukt och grönt tros kunna bidra till en minskad risk för att utveckla såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Så nästa gång du köper en sallad i salladsbaren – släng på ett extra ägg!

 

Du vill inte heller missa:

6 saker som gör ägg till världens bästa mat

Så kokar du perfekta ägg varje gång – knepet som verkligen fungerar

Så gör du en snabb äggröra i mikron

 

bylineylvajohansson