ABC om doft och smak

Knutet, generöst eller burdust? Lär dig prata sommelierspråket.

Annonsen laddas.

Här är några av de uttryck som ofta används för att beskriva ett vin.

 

Arom – Det unga vinets doft som härstammar direkt från druvan.

Bouquet – Det mogna vinets doft. Den karaktäristiska doften som skapas genom vinets utveckling i fatet och på flaskan.

Burdust
– Säger man om ett obalanserat vin som ofta har mycket alkohol och tannin, men för lite frukt och syra.

Fatkaraktär – Om viner med en tydlig ton av rostning, nysågat virke, smörkola eller vanilj. Kommer från lagring och/eller jäsning på ekfat.

Generöst – Om ett vin som är rikt på smak och doft, ofta med mycket fruktsötma.

Knutet – Om unga viner som ännu inte utvecklat sin potential.

Kropp – Ett fylligtvin kan sägas ha stor eller liten kropp. Då menar man tyngden och fylligheten som vinet får i munnen.

Längd – Hur länge smaken ligger kvar i munnen.

Oxiderat – Ett vin som blivit surt genom för mycket kontakt med luftens syre.

Tannin
– Ger en sträv och bitter smak som kommer från druvskalen vid jäsningsprocessen. Tanniner är det som ger vinet stadga och hållbarhet. Cabernet Sauvignon till exempel är en tanninrik druva.

Volatilt – Om ett vin med ett stick av vinägerdoft som ofta försvinner vid luftning.