80-talsmaten vi minns och vill ha mer av!

80-talets glada dagar bjöd på en himla massa fantastisk mat. Vissa rätter lagas fortfarande flitigt runt om i landet medan andra är mer bortglömda, men alldeles för bra för att försvinna bort helt från våra menyer. Här är maten vi saknar, älskar och minns med glädje (vem vill inte gå på ostfest till exempel?)

Annonsen laddas.

1. Guacamole toppat med räkor serverat i avokadoskalet. En förrätt som aldrig kan bli fel.

avokaderakor

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

2. Krustader, fyllda med just din favorit. Så lätt och gott!

krustader

Källa: Glad i mat, nr 5, 1988

3. Skaldjursförrätter serverade i snäckskal. Super-80, men härligt havsinspirerat och charmigt.

snacksfat2

Källa: Allt om Mat, nr 11, 1983

4. Grönsaksdipp. Vem behöver chips när man har det här?

gronsaksdipp2

Källa: Thinkstock

 

5. Varma mackor. Efter skolan, till soppmiddagen eller bara som den är. Kan aldrig bli fel, det är ju mackor i ugn!

varmamackor

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1981

6. Ostfondue. Doppa något gott i något annat gott. Kan bara bli succé.

fondue

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1987

7. Kalvfilé Oscar.  Serveras alldeles för sällan nuförtiden.

kalvfileoscar2

Källa: Allt om Mat, nr 14, 1982

8. Hawaii-kassler! Klassikern i ugn med ananas är hur gott som helst.

kassler

Källa: Allt om Mat, nr 13, 1983

9. Fläskfilé indiana – currygrytor med banan och ananas. Väldigt mycket 80-tal, men också väldigt gott.

kottgryta

Källa: Allt om Mat, nr 5, 1985

10. Eller kreolskt! Varför gör vi inte det här lika ofta längre?

kreolskarakor

Källa: Glad i Mat, nr 5, 1986

11. Varför krångla till det med 3-rätters och flashiga menyer när man helt enkelt kan ha en ostfest? Bjud på alla dina bästa ostar med tillbehör – garanterad succé!

ostfest

Källa: Allt om Mat, nr 1, 1989

12. Paj eller quiche. Fyll med vad du vill, men 80-talsklassikern ost- och skinkpaj är aldrig fel.

paj

Källa: Allt om Mat, nr 9, 1979

13. Rostbiff och potatisgratäng. Sinnessjukt gott. (Och minns ni gratängformen? Så härlig!)

rostbiff

Källa: Den goda maten, nr 2, 1984

14. Smörgåstårta. Borde verkligen inte begränsas till skolavslutningar och studenten.

smorgastarta

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

15. Tournedos, klyftpotatis och grönpepparsås. En fantastisk festmåltid som borde få vara med lite oftare.

tournedos2

Källa: Allt om Mat, nr 4, 1985

16. Biff stroganoff, en riktig klassiker som kan serveras både till vardags och fest.

biffstroganoff

 

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

17. Chili con carne. Går aldrig ur tiden.

chiliconcarne

Källa: Allt om Mat, nr8, 1981

18. Crepes, varför har vi glömt bort crepes? Eller ”fyllda pannkakor från USA”, som den kallades i Allt om Mat 1983.


crepes

Källa: Allt om Mat, nr 12, 1983

19. Inbakad fläskfilé – kanske den härligaste rätten från 80-talet av alla.

flaskfile

Källa: Allt om Mat, nr 6, 1984

20. En simpel fläskkotlett är inte att förringa.

flaskkotlett

Källa: Allt om mat, nr 9, 1981

21. Efterrätterna från 80-talet ska icke glömmas! Hembakt rulltårta, hur härligt?

rulltarta

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1983

22. Flarn av alla dess slag, ge oss mer!

flarn

 Källa: Allt om Mat, nr 4, 1981

23. Saker i glas! Det spelade inte så stor roll att fruktsalladen, den konserverade frukten eller glassen och grädden inte var så himla kul egentligen, men serverades det i ett coctailglas blev allting superfestligt. Helt klart något att återuppta!

matiglas

 Källa: Allt om Mat, nr 6, 1983

24. Men kanske allra mest av allt saknar vi hajkbananen. GE OSS MER HAJKBANAN!

choklaribanan

Källa: Allt om Mat, nr 3, 1985

Mer nostalgi och läckra recept? Missa inget – gilla oss på Facebook