8 nyttiga fakta om oliver

Fettet från oliver är väldigt nyttigt för dig. Här är åtta andra enkla fakta.

Annonsen laddas.

  1. Olivens blomma har en ljuvlig doft.
  2. Olivträdet tappar inte sina blad på vintern.
  3. Olivoljan har fantastiska naturliga hälsoegenskaper. Den innehåller hög andel enkelomättade fetter. Det är den typ av fett vi bör få i oss mycket av. 40 gram per dag för en man och 30 gram för en kvinna, enligt livsmedelsverket.
  4. Det går utmärkt att baka med olivolja. Speciellt pizzadeg, scones eller majsbröd. Brödet håller sig färskt längre.
  5. Du kan resa på skörderesor och själv plocka oliver. Ett flertal etablerade reseföretag anordnar resor till Italien bland annat, där du kombinerat med att skörda ofta får besöka olivoljefabriker.
  6. Lägger du in oliver själv måste du vara noga och följa ett recept. Annars finns risk för matförgiftning från botulism.
  7. Oliver innehåller både fibrer, kalcium och järn.
  8. Olivolja kallas för olika saker beroende på från vilken pressning olja kommer. Första pressningen är bäst och sista ger sämst kvalitet på oljan. Så här heter de:
  •     Extra virgin (jungfruolja).
  •     Superfine.
  •     Fine.
  •     Virgin.
  •     Pure. Den sämsta.