5 snabba – kyckling i ugn

Kyckling i ugn är perfekt vardagsmat. Med rätt tid och ugnstemperatur blir kycklingen saftig och god. Tillaga med potatis, rotfrukter eller annat.

Kyckling i ugn – temperatur och tid

Med all kyckling är det viktigt att köttet är ordentligt genomstekt.

Hel kyckling klarar en hög temperatur utan att förlora sin smak eller saftighet.

Kycklingfiléer och kycklingbröstfiléer blir saftigare på lägre temperatur och allra bäst om de är fyllda, eller inlindade i t ex parmaskinka.

 

Färsk kycklingfilé/kycklinglårfilé

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Krydda filéerna och bryn dem i smör cirka 3 min.
  3. Lägg dem i en ugnssäker form och efterstek mitt i ugnen cirka 20 min eller till 70° innertemperatur.

Hel färsk kyckling i ugn

Hel kyckling klarar högre temperaturer utan att förlora sin smak eller saftighet. När kycklingens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie några minuter. En stektermometer är nästan ett måste!

Här hittar du recept på: Hel kyckling i ugn – rätt tid och temperatur

 

Kontrollera att kycklingen är klar

Även om temperaturen visar att kycklingen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad.

 

5 snabba recept på kyckling i ugn: