Kyckling i ugn är perfekt vardagsmat. Med rätt tid och ugnstemperatur blir kycklingen saftig och god. Tillaga med potatis, rotfrukter eller annat.  

Kyckling i ugn – temperatur och tid

Med all kyckling är det viktigt att köttet är ordentligt genomstekt.

Hel kyckling klarar en hög temperatur utan att förlora sin smak eller saftighet.

Kycklingfiléer och kycklingbröstfiléer blir saftigare på lägre temperatur och allra bäst om de är fyllda, eller inlindade i t ex parmaskinka.

Färsk kycklingfilé/kycklinglårfilé i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Krydda filéerna och bryn dem i smör cirka 3 min.
  3. Lägg dem i en ugnssäker form och efterstek mitt i ugnen cirka 20 min eller till 70° innertemperatur.

Hel färsk kyckling i ugn – gör så här:

Hel kyckling klarar högre temperaturer utan att förlora sin smak eller saftighet.

  1. När kycklingens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie några minuter. En stektermometer är nästan ett måste!

Här hittar du recept på: Hel kyckling i ugn

Spatchcock kallas en tillagningsmetod där man lagar hel kyckling i ugn eller på grill. På svenska brukar det kallas att man fjärilsstyckar kycklingen. Tekniken går ut på att man skär bort ryggbenet och plattar ut kycklingen. Då blir den snabbare genomgrillad, och skinnet blir extra gott och krispigt. Man sparar ca 20 min på grilltiden, vilket gör att den behåller saftigheten bättre. Själva metoden är enkel med några få handgrepp

Så kontrollerar du att kycklingen är klar

Även om temperaturen visar att kycklingen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad.

5 snabba recept på kyckling i ugn:

NUVARANDE 5 snabba recept – kyckling i ugn
NÄSTA Ekologiska viner på Systembolaget – Vi har testat, här är de bästa!