12 sommarviner som toppar i sommar

Vinexpertens 12 goda tips på sommarviner.

Annonsen laddas.

Bufféviner  – Viner som ska matcha många rätter utan att bli anonyma

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2009 (22424) Italien, 195 kr (3 liter)
• Ett riktigt sommarvin med friskt, lätt örtigt drag med inslag av gröna päron. Passar på en medelhavsinspirerad buffé.

Opal Springs 2008 (6352) Australien, 189 kr (3 liter)
• Generöst med massor av mörka bär, inslag av mynta och ett stråk av lakrits. Perfekt till vegetariska rätter, kallskuret och matiga pajer.

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2009 (16510) Chile, 199 kr 3 liter

•Smakrikt med svarta vinbär och örter i smaken.
Mjukt och smidigt med bra stuns. Gärna till rätter med mycket smak, som kryddiga piroger och stark ost.
 

Grillviner  – Smakrika, kryddiga viner som passar perfekt till grillat

Q-rious Semillon 2009 (6647) Chile, 64 kr
• Generös och god frukt med drag av persikor och citrus. Fräsch syrlighet. Testa till grillade grönsaker
med örtsmör i foliepaket.

Simonsig Chardonnay 2009 (2032) Sydafrika, 88 kr
• Härligt, generöst med drag av ananas, gula päron och rostade toner. Frisk syra. Ett smakrikt vin
som passar både smakrik fisk och ljust kött.

Palazzo Rosso 2009 (2009) Italien, 49 kr

• Trevligt budgetvin med mörk frukt och aningen krydda. Mitt-i-prick till fläskkarré och grönsaksspett

Alamos Malbec 2009 (6670) Argentina, 89 kr

•Ett perfekt grillvin – smakrikt och generöst med mörka bär, kryddor och lite lakrits. Bäst till kryddiga biffar med smakrika tillbehör.

Pratviner  – Viner som är härliga att dricka som de är

Dr L Riesling 2009 (7218) Tyskland, 79 kr
• Halvtorrt vin med druvig, ren smak med inslag av honung, lime och gröna äpplen. Finstämt med balanserad sötma.

Jean Leon Magnolia 2009 (2691) Spanien, 69 kr
•Friskt med lätt blommig ton och päronliknande fruktighet. Ren, behaglig smak i lättsam och läskande stil.

Portico Rosé 2009 (94237) Portugal, 65 kr
• Trevligt rosévin med drag av hallon, smultron, lite örter och aningen sötma. Servera väl kylt.

Beaujolais-Villages 2008 (5003) Frankrike, 79 kr

• Ren, friskt och saftigt med hallon- och jordgubbstoner. Blir allra fräschast om det serveras lätt kylt.

Hitta rätt sommarvin

Grillat, fräscha sallader och plockmat. Vinexperten Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att hitta rätt vin till sommarmaten.

• Ett vin om sommaren får gärna vara lätt, friskt och ungt. Tunga, fatlagrade viner med mättade, mäktiga smaker blir bättre till mustiga grytor till hösten.
• Till fisk, skaldjur och lätta sallader passar vita, friska viner bäst. Välj gärna något gjort av druvor som sauvignon blanc och riesling. De har ofta den friska syran som gör att vinerna känns läskande och lite gott syrliga.
• Ska man bara ha ett pratvin till bryggan eller bersån, kan det passa med ett halvtorrt vitt vin eller ett rosévin med liten sötma. Det är just den lätta sötman gör att vinet passar fint på egen hand.
• Kyckling, grillad fisk och grönsaker och matiga sallader går alldeles utmärkt till torrt rosévin, sommarens officiella vin nummer ett. Eller ett vitt, smakrikt vin, gärna av druvan chardonnay.
• Till kött från grillen rekommenderar jag generösa, saftiga, unga rödviner med lite kryddig karaktär. Gärna av druvorna shiraz, cabernet sauvginon eller zinfandel.