12 goda sommarviner

Lätta viner som passar till grönt. Rena viner med fruktighet som matchar grillat. Gunilla Hultgren Karell tipsar om de bästa vinerna till vegetarisk mat.

Annonsen laddas.

 

Bufféviner

Comic Strip 2009 (2700) Spanien, 59 kr
•Vitt vin med aromatiska drag, inslag av vinbärsblad och citrus.
Sprittande fräscht. Fint en het dag till en lätt sommarbuffé med massor av grönt.

Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009 (2038) Sydafrika, 95 kr
•Lätt aromatisk med drag av nässlor och krusbär. Ren och läskande och passar fint på en lite lyxig buffé med eleganta sallader och skaldjur.

Côtes-du-Rhône 2009 (6018) Frankrike, 69 kr
•Rött, generöst vin. Mjukt med mörka bär, örter och lite lakrits i smaken. Står bra på en buffé med matiga sallader och pajer.

Saint Clair Pinot Noir 2009 (16015) Nya Zeeland, 99 kr
•Attraktivt med drag av jordgubbar och hallon. Frisk fruktsyra och en lätt kryddig ton. Passar på en buffé med både grönt, fisk och ljust kött.

Grillviner

Fasoli Gino Soave Borgoletto 2009 (12502) Italien, 69 kr
•Ekologiskt vitt vin, friskt druvigt med inslag av citrus och lite mandel.
Fint driv i syran. Gärna till grillad grön sparris med flagad parmesan
och smält smör.

Macon-Villages Chardonnay 2008 (2295) Frankrike, 73 kr
•Härlig frukt, mogna äpplen och ett lätt smörigt drag och frisk syra. Välkomponerat med längd i eftersmaken. Servera till grillade grönsaker
med vitlöksdressing.

Vina Herminia 2009 (12615) Spanien, 59 kr
•Ren, frisk fruktighet med lätt krydda. Budgetrioja i fin form. Prova till en quinoasallad med torkad tomat och grillad halloumiost.

Château Pech-Latt 2009 (2233) Frankrike, 93 kr
•Rött ekovin med ung, härlig fräschör, mogna björnbär, färska örter och fin intensitet i smaken. Gärna till grillade grönsaksspett med örtkräm.

Pratviner

Gazela (2566) Portugal, 49 kr
•Ett vitt, mycket lätt och friskt vin med pigg citrusfräschör och ett stråk söta päron. Passar som en lättsam drink alldeles på egen hand.

Leth Duett RieslingGrüner Veltliner 2009 (4587) Österrike, 69 kr
•Vitt vin med fantastisk fräschör och aptitlig druvighet med gott, syrligt drag. Friskt, ungt och svalkande en het dag.

Jacob’s Creek Shiraz Rosé 2009 (6401) Australien, 69 kr
•Rosévin med sötbärig och fräsch, lite syrlig känsla. Här finns drag av
mogna hallon och nyslaget gräs.

Fino Inocente (8202) Spanien, 59 kr (37,5 cl)
•Gör som i Spanien! Njut ett litet glas kylskåpskall, torr sherry med
rostade mandlar. Torr, frisk smak med drag av äpplen och nötter.

Rätt vin till det gröna

Hur ska man välja vin till vegetariska rätter? Vinexperten Gunilla Hultgren Karell ger dig tips i veckans vinskola.

• På sommaren frossar vi i grönt. Vill man ta ett glas vin till kan det bli problem. Många grönsaker innehåller beska toner som inte blir så bra med vinets syror. Beskan har en tendens att förstärkas
och strävheten i vinet kan lockas fram på bekostnad av frukten. Men det finns olika knep att få till bra kombinationer.

• Generellt passar vita viner bättre till grönsaker än röda. Vita viner har ingen garvsyra, det som gör att vinerna känns sträva. Röda, mjuka och fruktiga viner är
också bra val. Undvik att servera de allra
beskaste grönsakerna på egenhand till vin, som endivesallad, tomater och kronärtskocka. Men med rätt tillagning eller i kombination med andra ingredienser
kan de smaka utmärkt med vin. Till exempel endivesalladen ihop med lite olivolja och salt, tomaterna ihop med rödlök och olja, och kronärtskockan kokad och serverad med smält smör.

• Selleri, fänkål, paprika och rädisor brukar fungera bra med vin. Det bästa är om grönsakerna stekts eller grillats. Då blir det riktigt gott.