10 viner till husmanskost

Ett gott vin till dillköttet? Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har hittat 10 goda viner som passar till husmanskost.

Annonsen laddas.

RÖTT

BETYG 5/5

Allesverloren Tinta Barocca 2008 (12002) Sydafrika, 114 kronor
Smakrikt med fin kryddighet, mörk frukt med toner av lakrits. Lång, rik
eftersmak. Till stekt kalvlever med bacon.

Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon 2008 (16477) Australien, 124 kronor
Smakrikt med smak av vinbär, eucaplyptus och rostade toner. Välbyggt och balanserat. Gott till oxrulader med gräddsås.

BETYG 4/4

Portal da Aguia 2008 (12550) Portugal, 66 kronor
Mustig i robust stil med örter, jord, kryddor i smaken. Passar till exempelvis en skomakarlåda.

il Conte Montepulciano d’Abruzzo 2009 (2322) Italien, 62
kronor

Mogna körsbär, lakrits och lätt krydda i opretentiös och mjuk stil. Till
köttbullar med gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis.

Albret French Oak 2007 (6014) Spanien, 79 kronor

Mörkfruktig i rejäl, kryddig stil med drag av blå plommon och örter i smaken. Prova gärna till kalops.

Côtes-du-Rhône 2007 (2011) Frankrike, 99 kronor

Trevligt med örtiga toner, inslag av björnbär, krydda och fin längd. Servera till oxbringa med rotmos.

VITT

BETYG 5/5

De Bortoli Gewürztraminer Riesling 2010 (6403) Australien, 69
kronor

Aromatiskt med drag av blommor, kryddor och citrusfrukter. Halvtorrt. Gott med dillkött som både har syra och sötma i smaken.

BETYG 4/4

Smart Grasshopper Grüner Veltliner 2009 (2186) Ungern, 64
kronor

Friskt och piggt vin med toner av päron och citrus. Gärna till stekt strömming med dill och potatismos.

St Hallett Poachers Blend 2009 (6347) Australien, 79 kronor

Generös fruktig smak med drag av gula äpplen, päron, citrus och aprikoser. Gott till laxpudding med skirat smör.

Fritz Zimmer Riesling Spätlese Feinherb 2009 (2124) Tyskland, 89
kronor

Halvtorrt med drag av honung och aprikoser och god syrlighet. Testa detta vin istället för punsch till ärtsoppan.