10 röda viner från Spanien

Gunilla Hultgren Karell har smakat och betygsatt 10 röda viner från Spanien. Några får högsta betyg och en får underkänt.

Annonsen laddas.





BETYG 5/5

Campos de Luz Garnacha 2008 (2718) Carineña, 49 kronor.
För under 50-lappen får man ett trevligt, mjukt vin med smak av mörka bär och en doft vanilj. Finns även på magnum. Till kryddiga pastarätter.

Campo Viejo Crianza 2007 (2786) Rioja, 72 kronor.
En klassisk rioja med lättsam kryddighet och toner av torkad frukt. Passar till exempelvis fläskkotletter med svampsås.

Alonso del Yerro 2007 (94340) Ribera del Duero, 249 kronor.
Stramt, ungt och intensivt vin med plommon, kaffe och lakrits i smaken. Läckert integrerade toner från fatlagring. Perfekt till en grillad entrecote.

BETYG 4/5

Viñas del Vero Garnacha Syrah 2009 (6921) Somontano, 65 kronor.
Ung, balanserad smak med skogsbär, vanilj och örter och kryddor. Ekologiskt odlat. Till lammfärsbiffar med klyftpotatis.

Torres Gran Sangre de Toro 2007 (2686) Catalunya, 84 kronor.
Utvecklad, sötmogen frukt i rik men ganska mjuk stil. Testa till grillad kalvlever med knaperstekt bacon och potatismos.

Marques de Cáceres Crianza 2007 (2734) Rioja, 94 kronor.

Mörkkryddig och generös med behaglig kryddighet och fin fräschör. Gott till söndagssteken med gräddig sås.

Tendral 2007 (2721) Priorat, 115 kronor.
Koncentrerad och smakrik i mäktig stil. Mörk frukt, ekkrydda och kakao och markerade syror. Gärna till en mustig rengryta med kantareller.

BETYG 3/5

Viña Albali Barrel Aged 2009 (2427) Valdepeñas, 189 kronor (3 liter).
Smak som påminner om mogna körsbär och ett stråk av lakrits och vanilj. Mjukt och avrundat. Passar till kryddiga kycklingrätter.

Palacio de la Vega Crianza 2008 (12660) Navarra, 69 kronor.
Tät, god plommonliknande smak med lätt krydda. Gärna till köttfärsquesadillas.

BETYG 1/5

Royal Claret 2008 (2749) Rioja, 65 kronor.

Inte rolig alls. Enkel, kort, jordig och gles.