10 italienska viner till pastan

Allt om Mat:s vinexpert Gunilla Hultgren Karell tipsar dig om goda och prisvärda viner till pastan. 

Annonsen laddas.

VITT

BETYG 5/5

Casal di Serra 2009 (12419) Marche, 79 kronor.
Trevligt och uppfriskande med toner av päron, citrus och örter. Gott till
cannelloni med spenat och ricotta och ostsås.

Villa Cavarena Soave Classico 2009 (6299) Veneto, 99 kronor
Finstämt och läskande med toner av päron, färsk mandel och en frisk syra. Fint till ravioli med smält smör och salvia.

BETYG 4/5

Palazzo Bianco 2009 (6384) Sicilien, 49 kronor

Ett enkelt men trevligt vin med drag av syrliga karameller. Testa till
spaghetti alla puttanesca, chili, sardeller, tomater och oliver.

Ca’Rugate Monte Fiorentine 2009 (6950) Veneto, 119 kronor
Fin äppelliknande frukt med örtigt inslag och markerad fruktsyra. Gärna tillspaghetti med musslor, persilja och vitlök.

RÖTT

BETYG 5/5

Montepulciano d’Abruzzo Bianchi 2009 (7126) Abruzzerna, 61
kronor.

Friskt och saftigt med bra driv. Mörka bär och lätt kryddighet. Till spaghetti med frikadeller i tomatsås.

Brolio 2008 (2705) Toscana, 115 kronor.

Tät, fin smak med mörka bär, örter och ett stråk av kaffe. Markerade men
balanserade syror. Servera till pappardelle med långputtrad köttsås.

Le Tense Sassella 2007 (32341) Lombardiet, 129 kronor.
Nyansfullt, ganska strävt med smak av körsbär och kryddor. Snyggt och
personligt. Till pasta med färsk tryffel och parmesan.

BETYG 4/5

Copertino Rosso 2004 (2077) Apulien, 69 kronor.

Ett kul och robust vin med mogen, kryddig frukt och inslag av läder. Gott till en smakrik lasagne.

Albaruta Zitto Zitto Sangiovese 2008 (2301) Umbrien, 79
kronor.

Generöst vin med moreller, fatkrydda och lite färska örter i smaken. Prova till papardelle med kryddig salsiccia.

Masi Valpolicella Bonacosta 2009 (6998) Veneto, 85 kronor.

Friskt och spänstigt med körsbär, mogna hallon och ett stråk av örter. Till
penne med kyckling i gräddig sås.