10 goda GI-frukostar

GI-experten Ulrika Davidsson tipsar här om 10 smarta smala frukostar.

Annonsen laddas.

YOGHURT MED APRIKOS, BLÅBÄR OCH KÖRSBÄR

✱ 1 portion

  • 1 1/2 dl naturell ekologisk yoghurt
  • 1 aprikos
  • 1 dl körsbär
  • 1/2 dl blåbär
  1. Häll upp yoghurten i en skål. Skölj och skär aprikosen i bitar och kärna ur och dela körsbären på hälften. Toppa yog- hurten med frukten och bären.

BOVETEGRÖT MED FIKON, ÄPPLE OCH KANEL

✱ 1 portion

  • 1 dl bovetekross
  • 1 tsk linfrön
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 2 torkade fikon
  • 1/2 äpple
  • Kanel
  1. Lägg bovetekross, linfrön, vatten och salt i en kastrull och koka upp. Skär fikon och 1/4 av äpplet i små bitar och blanda ner i gröten. Låt koka i cirka 10 minuter.

Lägg upp gröten i en skål och pudra över kanel. Skär resten av äpplet i små bitar och strö över gröten. Servera med sojamjölk.

MANGOSMOOTHIE MED LIME

✱ 1 portion

  • 1 dl fryst mango
  • 1/2 lime
  • 2,5 dl naturell yoghurt (3%)
  •  
  • 1 dl vatten eller färskpressad juice
  • Istärningar
  1. Riv lime och pressa ur saften i en mixer.
  2. Tillsätt de andra ingredienserna och kör i mixern till en jämn smoothie.
  3. Häll upp i glas och njut!

KAVRING MED MORÖTTER OCH FRÖN

✱ 2 limpor

  • Smör (till brödformarna)
  • 6 dl filmjölk
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 msk brödkryddor
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk salt
  • 1 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 finrivna morötter
  • 12 dl rågsikt
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakfor- mar à 1 1/2 liter. Blanda alla ingredienser i en bunke och fördela smeten i formarna.
  2. Strö lite rågsikt över och grädda brödet i nedersta delen av ugnen i 75 minuter.

SALAMIOMELETT

✱ 1 portion

  • 2 ägg
  • 2 msk crème fraiche
  • Salt och svartpeppar
  • 1 tsk smör
  • 4 skivor salami
  1. Rör ihop ägg och crème frai- che och krydda med salt och svartpeppar. Skär salamiski- vorna i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i äggsmeten.
  2. Stek omeletten tills den stel- nar men fortfarande är krä- mig och lägg på salamiski- vorna. Låt omeletten stelna helt och servera direkt.

KANELMÜSLI

✱ 1 portion

  • 3 dl fiberhavregryn
  • 2 dl rågflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk kanel
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl quinoapuffar
  • 50 g torkad mango
  • 50 g gojibär
  • 50 g torkade tranbär
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, rågflingor, kokosflingor och frön på en bakplåtsklädd plåt. Rör ihop vatten, rapsolja, honung, kanel och vaniljsocker i en skål och häll över müsliblandningen.
  2. Blanda ordentligt och rosta i mit- ten av ugnen i cirka 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Ta ut müslin ur ugnen och låt sval- na. Blanda ner quinoapuffar. Skär mangoskivorna i mindre bitar och blanda ner mango, gojibär och tranbär.

KESOSALLAD MED BACON

✱ 1 portion

  • 2 salladsblad
  • 1/2 burk naturell keso, cirka 75 g
  • 1 msk skivad purjolök
  • 3–4 små tomater
  • 2–3 skivor bacon
  • 1 dl grapefruktjuice
  1. Lägg salladsblad på en tallrik. Toppa med keso och skivad purjo. Lägg på några tomater.
  2. Hetta upp en stekpanna och stek bacon i några minuter.
  3. Servera med ett glas färskpressad grape- fruktjuice.

 

GI-MACKA

✱ 1 portion

1 fullkornsbröd

  • 2 skivor ost
  • 1 skiva skinka
  • 2 physalis
  1. Dela mackan på hälften och lägg på ost och skinka. Dekorera med physalis.

 
 

KRYDDGRANOLA

✱ 1 sats

  • 6 dl havregryn
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 msk krossade linfrön
  • 1/2 dl rårörsocker
  • 1 msk mald nejlika
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 dl vatten
  • 1 apelsin
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl russin
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gryn, frön, socker och kryddor i en skål.
  2. Dela apelsinen och pressa ur saften i en skål. Häll i vatten och olja och blanda om.
  3. Häll ner vätskan bland grynen och blanda om ordentligt.
  4. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt och rosta i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om flera gånger så att det inte bränns.
  5. Blanda ner russin och förvara i en burk med lock.

ÄGGRÖRA MED SKINKA

✱ 1 portion 1/2 msk smör

  • 2–3 ägg
  • 1 msk grädde
  • Salt och vitpeppar

Tillbehör:                 

  • 2–3 skivor rökt skinka
  • Tomat
  • Solrosskott
  1. Hetta upp en stekpanna med smör. Knäck äggen i en skål och tillsätt grädde, salt och vitpeppar.
  2. Blanda försiktigt med en gaffel och häll äggblandningen i stek- pannan. Rör med en trägaffel tills smeten blir fast, cirka 30 sekunder. Servera med skinka och grönsaker.