10 expertfavoriter till grytan

Bästa vinerna till grytan? Vår vinexpert Gunilla Hutgren Karell vet vad hon föredrar.

Annonsen laddas.

Röda viner

 

Château Gratien 2006 (2236) Frankrike, 89 kronor
Massor av mörk frukt, kaffe, örter och peppriga toner. Tät, läcker smak. Utmärkt gott till en vitlöksdoftande lammgryta.
Betyg 5/5.

 

Cigarra Syrah Tinta Barocca 2008 (2565) Portugal, 67 kronor
Ett rikt och rejält vin med mörkkryddiga toner, lakrits, plommon. Generös stil som blir mycket bra till en robust korv- och böngryta.
Betyg 4/5.

 

Eremo 2005 (42361) Italien, 93 kronor
Ett ganska tufft vin med körsbärsfrisk smak och lätt kryddiga toner från fatlagringen. Till en viltgryta med svamp.
Betyg 4/5.

 

Hidden Rock 2008 (12174) Australien, 56 kronor
Mjukt och generöst saftigt vin med mynta och mörka bär och lite lakrits i smaken. Till en smakrik kycklinggryta.
Betyg 4/5.

 

Ramón Bilbao Crianza 2006 (6131) Spanien, 74 kronor
Smidigt och behagligt vin med mogna körsbär, vanilj och  integrerade syror. Gärna till en gryta på fläskfilé och färska örter.
Betyg 4/5.

 

Massaya Classic 2007 (2590) Libanon, 89 kronor
Kul, lite yvigt och hetsigt vin med kryddor, torkad frukt, mörka plommon i smaken. Gör en libanesisk köttgryta med couscous till.
Betyg 4/5.

 

Vita viner

 

Fleur du Cap Chardonnay 2008 (2015) Sydafrika, 85 kronor
Smakrikt vin med tropisk frukt, lätt smöriga drag och god vaniljkrydda. Utmärkt till en laxgryta med vitt vin, potatis och grönsaker.
Betyg 5/5.

 

The Hermit Crab 2008 (6340) Australien, 89 kronor
Ett rikt vin med saftig frukt, drag av ananas, örter, citrusfrukter och lätt krydda. Passar till en orientaliskt kryddad kycklinggryta.
Betyg 5/5.

 

Viña Maipo Chardonnay 2008 (6671) Chile, 59 kronor
Smak av gula äpplen, vanilj och frisk citruston. Ett enkelt men trevligt vin som blir bra till en mustig grönsaksgryta.
Betyg 4/5.

 

Rosévin

 

Clairet du Château de Lisenne 2008 (2243) Frankrike, 79 kronor
Torrt och friskt rosévin med örter och hallon i smaken. Hög, frisk syra och lite snärt i eftersmaken. Till en saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta med aioli.